Skapa egen el med solpaneler

Idag talar människor mycket om att leva utanför ”gridden”, vilket kommer från engelskans ”living outside the grid”. I det fallet handlar det om att vara självständig. Leva utan att ha koppling till myndigheter och att inte vara beroende av el, vatten telefon och Internet. Ingen säger att du behöver gå så lång, men solpaneler kan vara ett bra sätt att skapa egen elektricitet.

När du skapar egen el kommer givetvis även detta synas på din elförbrukning. Du får helt enkelt en lägre elräkning. Visst kostar det att skaffa solcellsanläggning, men de flesta tjänar på detta i längden. Många tror att man måste bo i södern för att dra nytta av solceller, men faktum är att solceller norrland inte alls är en dum investering! eftersom det finns gott om jordbruk i sverige är det inte ovanligt att man sätter solceller på jordbruksfastighet

Rädda planeten med solceller

Som du säkert redan vet är solenergi en av våra förnybara energikällor. I och med det blir du som satsar på solpaneler och en solcellsanläggning en grönare person. Att du sedan på samma gång sänker dina energikostnader på sikt, är också ett stort plus med solenergi.

Att driva allt i huset via solceller sundsvall kan bli svårt, men de flesta har så stor takyta att de kan driva 50 % av sin elkonsumtion med en solcellsanläggning. På så sätt hör du direkt att det lönar sig med denna investering.

Utöver lägre kostnader för el, blir du också kvarterets grönaste person. Din planet tackar dig.

ROT avdrag på solpaneler från 1 januari 2021

Tidigare var inte solenergi och solceller inräknade i ROT avdraget. Sedan 1 januari 2021 har detta ändrats. All privatpersoner kan få en skattereduktion med 15 % vid installation av solpaneler.

Utöver det gäller också fortsatt stöd med avdrag på 50 % upp till 75 000 kronor per år och person. Avdrag kan endast göras på arbetskostnaden, vilket betyder att du inte kan sänka priset på panelerna. Hur som helst ger detta ytterligare en anledning att bli grön med en installation av solpaneler på ditt villatak.

Related Post